Koku ve tat alma duyularımız uyum içinde etkileşimli olarak çalışır. Dilimiz bir maddenin tadını alırken, burnumuz da o maddenin kokusunu alır. Kokusu iyi alınamayan maddenin tadı tam olarak alınamaz. Nezle olduğumuzu düşünelim. Burnumuz tıkalıdır ve kokuları alamayız. Bu sebepten nezle olduğumuz günlerde “ağızımızın tadı yok” der yediğimiz şeylerden lezzet alamayız. Yediğimiz şeylerin tadını tam alabilmemiz için, dilimizin ve burnumuzun tam olarak görevlerini yapmaları gerekir. Bunu test etmek için nezle olmayı beklemeye gerek yok dedik ve Özel Nadide Koleji 6.sınıf öğrencileri olarak, aramızdan seçtiğimiz bir kişinin gözlerini bağlayıp burnunu kapatarak evden getirdiğimiz reçellerin tadına baktık. Kokusunu alamadığımız reçellerin tatlarına bakarak hangi reçel olduğunu tahmin etmeye çalıştık. Aynı deneyi, gözlerimizi kapatarak ve reçelleri koklayarak tekrarladık ve bu şekilde reçelleri tahmin etme konusunda daha başarılı olduğumuzu fark ettik.