Değerli velilerimiz, sevgili okuyucular,
Birlikte hareketin birçok problemi çözeceğine inandığımız için aile, okul, toplum özelinde dertlendiğimiz davranışlarımızı toparlayabilmek adına; israf ve israfla mücadele özelinde birkaç kısa cümle ile sizlerle hasbihal tadında bir paylaşımda bulunmak istedik.

Muhakkak ki her insan elindeki imkanlar dahilinde en iyisine ve en konforlusuna sahip olmak ister. Fıtri bir duygu olan bu isteği kontrol edebilmek “israf” diye tanımladığımız sıkıntılı bir açmazımızı da kontrol etmeyi sağlayacaktır.
 İsrafın yaklaşık %40’ının hanelerde yapıldığından bahsetmiştik bir başka yazımızda. Öyleyse bizler kendi hanelerimizde ve yetiştirdiğimiz çocuklarımızla işe başlayabiliriz.
Önemli ve dikkat edilmesi gereken durum, sahip olduklarımızla ilgili doğru bir bakış açısı kazandırmaktır. Sahip olduğumuz eşyalarla başkalarını incitecek davranışlarda (özenti, kıskandırma, caka satma, büyüklük taslama, marka bağımlılığı vb.) bulunmamaktır çünkü insanı değerli kılan maddi olarak sahip olabilecekleri değil, sahip olduğu erdemler, değerlerdir.
Bir başka şey de, hepimizin sahip olduklarımızın kıymetini bilerek, hiçbir şeyi boş yere tüketmememizdir. Unutmamalıyız ki, bizim israf ettiğimiz her şey, başka insanların ihtiyaç duyduğu şeyler olabilir.
Çocuklarımızı da bu bilinçle yetiştirebilmek için siz kıymetli velilerimizden beklediğimiz israf konusunda çocuklarımızı bilinçlendirmeniz ve yaşadığınız israf içeren olaylarda çocuklarımıza gerekli hatırlatmaları yapmanızdır.
Örneğin: sahip olduklarının değerini bilen çocuk yeni bir şeye sahip olduğu zaman onu özenle ve titizlikle kullanır. Bu bağlamda, sizlerden de çocuklarımıza eşyalarını ve yeni aldığınız şeyleri özenli ve titizlikle kullanması gerektiğini anlatmanızı, bu hususlarda yaşanan olumsuz davranışları görmezden gelmemenizi,  maddi değerine bakmaksızın sahip olunan eşyaların bir kıymet olduğunu, değerli olduğunu ifade etmenizi öneririz.
Ayrıca, çocuklarımız yeni bir şey almak istediği zaman, bunun aynısının evde olup olmadığını, gerçekten bu şeye ihtiyacının olup olmadığını göz önünde bulundurmanızı, mahrum kalmasın, durumumuz var yaklaşımını ölçülü olarak kontrol etmenizi ve çocuklarımıza da bunu sebepleriyle açıklamanızı öneririz.
Kendi ihtiyaçlarını karşılamaları için verdiğiniz harçlıkların çocuklarımız tarafından ihtiyaç doğrultusunda harcanıp harcanmadığını, gerektiğinde arkadaşlarıyla paylaşımını, yardım için kullanımını, sosyal sorumluluk çerçevesinde kullanımını tatlı sohbetlerde, doğal akıştaki muhabbetlerde dile getirip israfa ve aşırıya kaçmamasını takip etmenizi, yönlendirmeler ile sahip olduğu ekonomik değerleri değerlendirmede olum davranış kazanmasına katkı sağlamanızı öneririz.
Peygamber Efendimiz ‘in de yaptığı gibi giyinmeyi kibir, gurur ve gösterişten uzak tutmalı ve sorumluluğumuz altındaki aile fertlerimize de bunu önermeliyiz. Çocuklarımıza da bu bilinci aşılamalı, sahip oldukları eşyaların kıymetini bilmeleri gerektiğini ve boş yere harcamamalarını hatırlatmalı, eşyalarını başkalarını özendirmek için kullanmamaları gerektiğini anlatmalıyız.
Tüm ailenin bir arada olduğu akşam sofraları bu konuyu gündeme getirmek ve çocuklarımıza israf konusunda rol model olmak için uygun bir vakittir diye düşünüyoruz. Çöpe dökülen yemekler, bayatladığı için atılan ekmekler, boşa akan sular, kapatılmayan lambalar… Hepimizin muhatap olduğu küçük ama etkisi büyük bu davranışları aile sohbetlerimizin bir parçası olmaktan öte uygulama konusunda da tutarlılık ve örneklikle tatbik etmeye gayret etmeli, bu alışkanlıkları olumlu yönde değiştirip yaşam biçimi haline getirmek önemlidir.
Çocuklarımızın kendilerini ifade etme ortamı olarak sosyal medyayı aktif olarak kullandıklarını düşünürsek tüketim ve israf konusunda alabilecekleri rol modellerin bu mecralarda karşılarına çıkabileceğinin de farkında olarak onları bu hususta da yönlendirebilir, olumlu örnekleri araştırarak gündemlerine sokmalarını sağlayabiliriz.
En güzel metodun yaşamın içindeki örnekler olduğunu, kendiliğinden gelişen veya gönüllü ortamlardaki tatlı ev sohbetlerin kişisel gelişim ve eğitimleri açısından çocuklarımızda ciddi izler bıraktığını lütfen unutmayalım.
Önce biz, sonra çocuklarımız diyor, sizlerle el ele, topluma değer katacak nesiller için birlikte çalışmaya devam ediyoruz.
                         
                                                                                                                                                                                                                                             Özel Nadide Eğitim Kurumları
                                                                                                                                                                                                                                                    Rehberlik Zümresi

Back to top