Okulumuz 3. Sınıf öğrencileri yaklaşık bir aydır uğraştıkları “Ressam Şeker Ahmet Paşa'nın” eserlerinden birkaçının reprodüksiyon (kopya resim) çalışmasını yaptılar.
Reprodüksiyon çalışmasını yaparken pastel boya kullanan “Nadide Şekerler” Osmanlı dönemi ressamlarından olan Şeker Ahmet Paşa'yı ve eserlerini öğrenme imkanı bulurken bir yandanda pastel boya nasıl yapılır,incelikleri ve tekniğini kavradılar. Öğrencilerin yapmış oldukalrı resimler sergilendi ve büyük bir beğeni topladı.
Ayrıca öğrencilerimiz, sadece ressamın resmini yapmak yetmez deyip tam bir “Şeker Ahmet Paşa” olmak için resim öğretmenlerinin onlar için hazırladığı fes ve takma bıyıklarla fotoğraf çekilip bu anı ölümsüzleştirdiler.
Şeker Ahmet Paşa kimdir?
Türk tarihinde, kendi adına resim sergisi açmış olan ilk ressam olan Şeker Ahmet Paşa, natürmort ve manzara resimleri ile ünlüdür.
1841 yılında, Üsküdar‘da doğan Şeker Ahmet Paşa’nın gerçek adı Ahmet Ali‘dir. Çocukluk hayatını İstanbul‘da geçiren Ahmet Paşa, 1885yılında tıp eğitimi görmek için başladığı Tıbbiye Mektebi‘ndeki tahsilini yarıda bırakarak Harbiye Mektebi‘ne geçti.
Tıbbiye yıllarında başladığı ve Harbiye’de de devam ettirdiği resim hayatı, Sultan Abdülaziz‘in dikkatini çekmesini sağladı. 1863 yılında, bizzat sultan tarafından Paris‘e, resim eğitimi almaya gönderildi. Paris’te, Boulanger ve Gerome atölyelerinde çalıştığı zaman diliminde, Corot, Coubert ve Daubigny gibi ünlü ressamlardan etkilenen Ahmet Paşa, 1869 yılında, Paris’te açtığı ve yağlıboya çalışmalarının yanı sıra Abdülaziz’in karakalem bir portresini de içeren sergi ile birlikte mezun oldu.
27 Nisan 1873 yılında, resim öğretmeni olarak çalıştığı Bayazıt Zeyrek Kaptan-ı İbrahim Paşa Mektebi‘ndeki öğrencileri ve çalışma arkadaşları ile birlikte Osmanlı’daki ilk resim sergisini açtı. O döneme kadar Osmanlı’da dinsel motiflerden öteye gitmemiş olan resim sanatının ilk Batı’laşma örneklerinden birisi olan bu sergi ile birlikte modern resim sanatı ve akımları da Osmanlı’da başlamış oldu. Şeker Ahmet Paşa, resimlerinde doğa manzaraları, hayvan portreleri gibi konuları işlemiş, insan figürlerinden ise uzakta durmuştur. Asıl ustalığını gerçekleştirdiği alan olarak ise natürmort gösterilmektedir. Resimlerinin önemli bir bölümü İstanbul ve Ankara Resim Heykel Müzeleri ile, Sakıp Sabancı Müzesi ve bazı özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.
Önemli eserleri; Geyikli Peyzaj, Bursa’da Bir Orman, Karpuzlu Natürmort, Kendi Portresi, Talim Yapan Erler.